0902 299 073 servis@rapidpneu.sk

Máte pocit, že vaša klimatizácia zapácha? Tieto signály by ste nemali ignorovať!

od | jún 23, 2021 | Klimatizácia | 0 komentárov

Zápach z klimatizácie je jav, s ktorým sa už stretol každý motorista. Avšak, len málokto ho považuje za vážny problém. Mnohí vodiči len kývnu rukou, na nepríjemnú arómu si akosi zvyknú a neriešia ju. No to je chyba. Pokiaľ zanedbávate čistenie klimatizácie a ignorujete zápach, nielenže tým výrazne zhoršujete atmosféru v interiéri, naviac riskujete mnohé ochorenia. 

Prečo vlastne klimatizácia zapácha a ako s týmto problémom bojovať? 

klimatizácia zapácha
Klimatizácia zapácha v každom piatom aute na slovenských cestách

Príčinu zápachu hľadajte vo vlhkosti 

Fungovanie klimatizácie je postavené na zmene skupenstva chladiva. To sa premieňa z plynného na kvapalné a naopak, v dôsledku čoho sa ochladzuje okolitý vzduch. Tieto fyzikálne procesy sú prirodzene spojené s kondenzáciou vody. A práve tá je príčinou zápachu. Najproblematickejšou časťou klimatizačného okruhu je výparník, v ktorom sa kvapalné chladivo prudko odparuje. Pri vyparovaní pohlcuje teplo a ochladzuje okolitý vzduch. Ten sa následne privádza do interiéru. 

Avšak, v dôsledku prudkého ochladzovania vzduchu okolo výparníka v ňom začína kondenzovať voda. To je dôvod, prečo je vzduch z klimatizácie suchý – voda z neho skondenzuje a ostáva v oblasti výparníka. Spôsobuje tak nárast vlhkosti a vytvára dokonalú živnú pôdu pre plesne, huby, baktérie a vírusy. Tie sa na výparníku postupne množia a je len otázkou času, kedy sa prejavia na nepríjemnom zápachu. Keď následne zapnete ventilátor, krásne si ich z výparníka „nafúkate“ priamo do interiéru.

Používate klimatizáciu správne? 

Hoci mikroorganizmy vznikajú v útrobách každej jednej klimatizácie, nesprávnym používaním dokážete ich množenie ľahko urýchliť. Mnohí vodiči sa dopúšťajú jednej zásadnej chyby – klimatizáciu vypínajú zároveň s motorom. Vtedy sa stane to, že kvapky kondenzovanej vody zostanú na výparníku, kam sa rýchlo dostane teplý vzduch zvonku. A ako už iste tušíte, vlhké prostredie v kombinácii s teplom je vysnenou dovolenkovou destináciou pre všetky plesne a baktérie. 

Aby ste predišli nadmernému vzniku plesní, húb a baktérií v útrobách klimatizácie, vždy ju vypnite pár minút pred tým, ako vypnete motor auta. Obvykle stačí minútka-dve. Tým, že klimatizácia bude vypnutá, ale ventilátor bude ešte stále bežať, teplý vzduch zvonku rýchlo vysuší kvapky vody na výparníku. Keď vypnete motor, útroby vzduchotechniky budú takmer úplne suché, takže nebudú priťahovať nežiadúce mikroorganizmy. 

Správne fungovanie klimatizácie

Čistenie klimatizácie má veľký význam

Pokiaľ je v klimatizačnom okruhu usadené len malé množstvo plesní, húb či baktérií, pravdepodobne si ich prítomnosť ani nevšimnete. Ak už klimatizácia typicky zapácha, je to znak toho, že ste zanedbali údržbu a množstvo nežiadúcich mikroorganizmov je už pomerne vysoké. Ak túto skutočnosť budete naďalej ignorovať, je len otázkou času a sily vašej imunity, kedy ochoriete. Špinavá klimatizácia môže spôsobiť rôzne chrípky, nádchy, angíny, zápaly, alergie a iné nepríjemné zdravotné ťažkosti. 

Čistenie klimatizácie by ste preto mali vykonávať pravidelne a preventívne, ešte pred tým, ako vás ovalí zápach. Budete tak mať istotu, že vzduch vo vašom aute bude maximálne bezpečný a voňavý. Otázka však znie – ako čo najúčinnejšie vyčistiť klimatizáciu? 

Čistenie klimatizácie

Efektívne čistenie klimatizácie ozónom

Pokiaľ chcete klimatizáciu dokonale vyčistiť a vydezinfikovať, odporúčame práve ozón. Jedná sa o trojatómovú molekulu kyslíka O3, ktorá má výnimočné vlastnosti. Je vysoko nestabilná, takže rýchlo oxiduje všetky ostatné látky, s ktorými príde do kontaktu. Keď narazí na baktérie, vírusy, plesne a iné mikroorganizmy, okamžite ich zabíja a rozkladá. Štatistiky dokonca uvádzajú, že ozón O3 má až 50x lepšie dezinfekčné vlastnosti ako chlór. Zároveň však nie je biologicky či ekologicky škodlivý a nemá nepríjemný zápach. 

Dezinfekcia auta ozónom je pomerne jednoduchá. Do vozidla sa umiestni ozónový generátor, ktorý ionizuje vzduch v interiéri. Naštartuje sa motor, zavrú sa všetky dvere a okná. Klimatizácia sa pustí na plný výkon, pričom je aktivovaná vnútorná cirkulácia vzduchu. Auto si tak začne do klimatizačného okruhu samo nasávať ozón z generátora, čím sa dokonale vydezinfikujú všetky útroby. Samotná dezinfekcia trvá 20 minút, po nej nasleduje 30 minútové vetranie. Interiér auta je následne pekne voňavý, bez akýchkoľvek nepríjemných pachov. 

Dezinfekcia ozónom plná benefitov 

Na rozdiel od lacných čističov klimatizácie, ktoré len naoko maskujú zápach, dezinfekcia ozónom reálne zlikviduje až 99,9 % všetkých plesní, húb, baktérií, ale dokonca aj vírusov. Zároveň účinne eliminuje všetky pachy z interiéru, napríklad od cigaretového dymu. Ozón zlikviduje aj drobné výtrusy mikroorganizmov, čím zabráni tomu, aby sa v krátkej dobe plesne a baktérie v klimatizácii usadili opäť. 

Dezinfekcia klimatizácie ozónom

Profesionálne čistenie klimatizácie ozónom vykonávame aj v našom servise. Objednajte sa, nechajte si klimatizáciu vo vašom aute vydezinfikovať aj vy a cestujte vo voňavom interiéri bez akýchkoľvek choroboplodných zárodkov! 

Máte záujem o servis vášho auta v Autoservise Rapid?

Kliknite sem a získajte nezáväznú cenovú ponuku! Naši odborníci sa postarajú o vaše auto ako keby bolo ich vlastné.

Po kliknutí budete presmerovaní do emailu, kde nám môžete napísať o vašom probléme. Neváhajte a zistite viac ešte dnes!