0902 299 073 servis@rapidpneu.sk

Syntetický Motorový Olej: Aké Má Výhody a Prečo Ho Použiť namiesto Minerálneho?

od | aug 15, 2024 | Motorový olej | 0 komentárov

Motorové oleje sú jedným z najdôležitejších faktorov ovplyvňujúcich výkon a životnosť motora vozidla. Správny výber oleja môže znamenať rozdiel medzi hladkým chodom motora a jeho predčasným opotrebením. V posledných rokoch sa syntetické motorové oleje stali populárnymi vďaka svojim vynikajúcim vlastnostiam a výhodám oproti tradičným minerálnym olejom. Tento článok podrobne rozoberá syntetický motorový olej, jeho výhody a dôvody, prečo ho uprednostniť pred minerálnym olejom.

Syntetický motorový olej - prečo ho používať a aké má výhody
Syntetický motorový olej – prečo ho používať a aké má výhody

Čo je syntetický motorový olej?

Syntetický motorový olej je produkt vyrábaný chemickou syntézou, ktorý obsahuje vysoko rafinované základné oleje a prísady. Na rozdiel od minerálnych olejov, ktoré sú získavané priamo z ropy, syntetické oleje sú vyvíjané v laboratóriách. Tento proces umožňuje presnejšie kontrolovať vlastnosti a kvalitu oleja, čo vedie k produktom s lepšími výkonnostnými charakteristikami. Syntetické oleje sú navrhnuté tak, aby odolávali extrémnym teplotám, znižovali trenie a poskytovali dlhšiu životnosť motora.

Výhody syntetického motorového oleja

Vyššia tepelná stabilita

Syntetické oleje majú vynikajúcu tepelnú stabilitu, čo znamená, že dokážu odolávať vyšším teplotám bez degradácie. Moderné motory s vysokým výkonom generujú viac tepla, a preto potrebujú olej, ktorý dokáže zvládnuť tieto extrémne podmienky. Minerálne oleje pri vysokých teplotách strácajú svoje vlastnosti, čo môže viesť k zníženej ochrane motora a skráteniu jeho životnosti. Syntetické oleje naopak poskytujú stabilnú ochranu aj pri extrémnych teplotách, čím zabezpečujú plynulý chod motora.

Výhody syntetického motorového oleja
Výhody syntetického motorového oleja

Lepšie mazacie vlastnosti

Vďaka svojim molekulárnym vlastnostiam poskytujú syntetické oleje lepšie mazacie schopnosti, čo znižuje trenie a opotrebenie motorových dielov. Molekuly syntetického oleja sú rovnomernejšie veľkosti, čo umožňuje lepšie rozloženie maziva po povrchu kovových častí. To znamená, že syntetický olej môže efektívnejšie chrániť motor pred opotrebením a koróziou, čo je kľúčové pre udržanie jeho optimálneho stavu. Dlhodobé používanie syntetického oleja môže výrazne predĺžiť životnosť motora a znížiť náklady na údržbu.

Nižšia prchavosť

Syntetické oleje majú nižšiu prchavosť, čo znamená, že sa menej odparujú pri vysokých teplotách. To prispieva k nižšej spotrebe oleja a menej častým doplňovaniam. Minerálne oleje, naopak, môžu pri vysokých teplotách strácať objem, čo znamená, že motor potrebuje častejšie dopĺňanie oleja. Nižšia prchavosť syntetických olejov tiež znamená, že motorové časti zostávajú lepšie chránené po dlhšiu dobu, čo znižuje potrebu pravidelného servisu a údržby.

Syntetický motorový olej
Syntetický motorový olej

Vynikajúca čistota

Syntetické oleje majú menej nečistôt a usadenín, čo znamená, že motor zostáva čistejší a je menej náchylný na tvorbu usadenín a kalu. Minerálne oleje obsahujú prírodné nečistoty, ktoré sa môžu usadzovať v motore a spôsobiť problémy s výkonom. Syntetické oleje sú však navrhnuté tak, aby minimalizovali tvorbu usadenín, čo znamená, že motor zostáva dlhšie čistý a v optimálnom stave. To môže tiež znížiť riziko nákladných opráv a predĺžiť životnosť motora.

Širší teplotný rozsah

Tieto oleje sú efektívne pri extrémne nízkych aj vysokých teplotách, čo zaručuje lepší výkon v rôznych klimatických podmienkach. Minerálne oleje môžu pri veľmi nízkych teplotách hustnúť, čo znižuje ich schopnosť účinne mazat motor. Naopak, syntetické oleje si zachovávajú svoju tekutosť aj pri extrémnych teplotách, čo znamená, že motor je chránený aj pri štarte v chladných podmienkach. Tento široký teplotný rozsah robí syntetické oleje ideálnym riešením pre vodičov, ktorí čelia rôznym klimatickým výzvam.

Prečo použiť syntetický olej namiesto minerálneho?

Lepšia ochrana motora

Vďaka vyššej tepelnej stabilite a lepším mazacím vlastnostiam poskytuje syntetický olej lepšiu ochranu motora, čo môže predĺžiť jeho životnosť a zlepšiť jeho výkon. Minerálne oleje nemôžu poskytnúť rovnakú úroveň ochrany pri vysokých teplotách a záťažiach, čo môže viesť k rýchlejšiemu opotrebeniu motora. Syntetické oleje zabezpečujú, že motor zostáva v optimálnom stave aj pri náročných podmienkach, čím znižujú riziko porúch a zvyšujú spoľahlivosť vozidla.

Úspora nákladov na údržbu

Hoci je syntetický olej drahší na jednotku, jeho výhody v podobe nižšej spotreby oleja a predĺženej životnosti motora môžu v konečnom dôsledku viesť k úsporám na údržbe a opravách. Menej časté výmeny oleja a nižšie riziko nákladných opráv znamenajú, že vodiči môžu dlhodobo ušetriť peniaze. Okrem toho, dlhšia životnosť motora a lepší výkon môžu prispieť k vyššej hodnote vozidla pri jeho predaji alebo výmene.

Ekologické výhody

Syntetické oleje majú nižšiu prchavosť a dlhšiu životnosť, čo znamená menej časté výmeny oleja a menej odpadu. To prispieva k ekologickejšiemu prístupu k údržbe vozidiel. Minerálne oleje majú tendenciu produkovať viac odpadu v dôsledku častejších výmen a väčšieho množstva odpadových olejov. Používaním syntetických olejov môžu vodiči prispieť k zníženiu environmentálnej záťaže a podporiť udržateľnejšie riešenia pre údržbu svojich vozidiel.

Máte záujem o servis vášho auta v Autoservise Rapid?

Kliknite sem a získajte nezáväznú cenovú ponuku! Naši odborníci sa postarajú o vaše auto ako keby bolo ich vlastné.

Po kliknutí budete presmerovaní do emailu, kde nám môžete napísať o vašom probléme. Neváhajte a zistite viac ešte dnes!